Sunday, December 12, 2010

Persoalan Demi Persoalan



Adakah anda sudah bersedia untuk menjawab soalan-soalan yang diajukan?
Adakah anda pasti anda tahu apa yang anda lakukan?
Adakah anda tahu apa yang anda tidak tahu, dan sepatutnya anda tahu?
Adakah anda pernah membaca buku YANG SANGAT BAHAYA SEPERTI HEROIN (one shot will hook you for life) seperti The God Delusion dan The End Of Faith? Kalau belum, anda boleh dapatkan di MPH atau Popular Bookstore Sunway Pyramid. Tapi awas, buku ini mampu meragut iman.





Soalannya :
Kenapa perlu wujud agama?
Kalau tiada agama, adakah kita tak boleh hidup seperti biasa?
Kita tahu bahawa dalam banyak perang yang berlaku, konspirasi yang berlaku seperti 11 September disebabkan oleh agama. Maksudnya agama penyebab perang. Bahaskan.
Kita tak nampak tuhan itu, tapi kenapa kita percaya?
Kenapa kita perlu percaya adanya hari kiamat?
Kita diajar sembahyang, tapi sembahyang itu untuk apa? Tidak cukupkah moral menjaga diri kita?
Kenapa hidup kita perlu terikat dengan agama?
Kalau agama itu betul ,kenapa perlu ada banyak agama? Siapa yang betul di sini?


Soalan lebih bahaya :
Kenapa Richard Dawkins percaya tuhan itu hanya delusi?
Adakah siapa yang percaya kepada tuhan, mereka telah ditipu oleh satu isu taboo yang tak boleh dipersoalkan?
Why bother to pick verses? Why not just go straight for the morality?
Do you think the people who believe in God and in religion generally who you think that have, you use the analogy of the imaginary friend, do you think that the people who believe in God and religion are a little bit dim?
Why do you think you believe in something they think doesn’t exist?
Do we have more proof that God exists than we do for fairies?
Does it rest with those who are trying to prove the existence of God or with does it rest with those who are trying to disprove the existence of God?
Who says there’s not free will if there is no God?

Last question for this entry :
How could it possibly be another category and be allowed to say God did it since you can’t explain where God came from?


Persoalan demi persoalan timbul dalam diri sendiri, sekeliling, dan orang yang cuba merosakkan kita dan agama. Adakah anda mampu menjawab semua soalan di atas?

Jadi apa yang harus kita lakukan sekarang?
  • Sentiasa berbincang dengan orang yang bijak agama, yakni orang yang mengajar kenapa kita perlu sembahyang, bukannya orang yang hanya mengajar sembahyang.
  • Banyakkan membaca dan membuat rujukan, berfikir.
  • Tahu apa itu ISLAM.
  • Tahu apa itu KETUANAN MELAYU yang diagung2 kan oleh UMNGOK yang semestinya bertentangan dengan ISLAM.
  • Berhujah dengan mereka yang BUAT, bukannya mereka yang banyak cakap. CONTOHNYA, 40 ULAMA UMNGOK tak mampu menyuruh BIK MAMA seorang tutup aurat.
  • Carilah ilmu. Sesungguhnya ilmu itu pelita hidup
  • Sediakan perisai yang kukuh untuk diri kita dan orang yang kita sayang.
Sebarang ulasan, atau pandangan untuk entri ini? Seranglah saya pada komen di bawah.


correct me if i'm wrong

21 comments:

  1. alright aku sokong ko..tapi ko dah ader jawapan ker bagi setiap persoalan tu???

    ReplyDelete
  2. menyebut dari segi agama...ape yang terjadi di malaysia ini sngguh memalukan...bcoz nama Islam itu hny ada pada diri shj...malang sgguh bukan.aq xnmpk pn jiwa Islam...apa ada jika hny pada nama shj tapi amal dan jiwa nyer jauh dari segi tuntutan Islam...zaman sekarang aq dh jrg dgr ulama2 tersohor di malaysia ini mempunyai suara lantang spt mana dizaman 90an dahulu....trkenang aq ketika zaman Dato Ismail Kamus,Dato' Harun Din,Allahyarham Dato' Fadzil Nooh dan seangkatan nye lantang memberi dakwah yg sering kali menjadi mimpi ngeri buat sekutu umno...tp skarg sudah berbeza apbila suara2 lantang yd dtg nye dari ulama2 di malaysia di'gam' malah sultan dan raja berperlembagaan kini juga mnjadi mainan politik umno...masya-Allah.ini lah dunia akhir zaman sekiranya Islam dipandang begitu remeh malah soal ekonomi yg menzalimi rakyat itulah menjadi rebutan di zaman sekarang...-PR-

    ReplyDelete
  3. Kenapa perlu wujud agama?
    -panduan untuk manusia hidup kat dunia&akhirat(sesetengah agama kat dunia je lebey kat akhirat harammm)
    Kalau tiada agama, adakah kita tak boleh hidup seperti biasa?
    -buleh tp BIASA tu nt serupa sgt dgn kebiasaan haiwan(cacat)_
    Kita tahu bahawa dalam banyak perang yang berlaku, konspirasi yang berlaku seperti 11 September disebabkan oleh agama. Maksudnya agama penyebab perang. Bahaskan.
    -sebab org yg beragama dot...dot... mmg Allah da katakan dalam alquran yg diorang ni sentiasa akan menindas/memulau kan org islam(x prasan lagi ke mat saley seko ni,islam je pun yg diowang dok sibuk kate ganas ni ganas nu bukti x konkrit pun tp heboh semesta,wat malu ngan malaikat kiri kanan duk gelak kat depa)
    Kita tak nampak tuhan itu, tapi kenapa kita percaya?
    Kenapa kita perlu percaya adanya hari kiamat?
    -so idup kat dunia ni ade la motif yakni kite hidup kat duni untuk akhirat.
    Kita diajar sembahyang, tapi sembahyang itu untuk apa? Tidak cukupkah moral menjaga diri kita?
    -dr semayang tu je da menggambarkan personaliti penganut dan agama yg dianut.islam tuntut lima setiap ari,so bg sesiapa yg memenuhi tuntutan tu kite da bleh nampak mmg org tersebut penuh moral taat dan alim.ade pulak agama tu(xyah cakap) time nk tu smayang la time xnk tu(nk2 time nk harte mai bergolek semayang bage nk rak~time da dapat tah mane la diowang campak sembahyang tu)bleh nampak kan?kalau x nampak g la tambah sebijik lagi bijik mate tu~
    Kenapa hidup kita perlu terikat dengan agama?
    -islam x mengikat sedikit pun umatnya~malah memberi manfaat bagi umat yg patuh pada tuntutan agama islam.meh letak contoh la.sebab apa riba itu haram walaupun ianya agak berbaloi bg sesiapa yg mengejar riba?sbb ianya akan menghancurkan ekonomi.(jelas manfaatnya tu!)termasuk la zakat,tp kita letak satu contoh xbek la..ada agama tu diowang punye pak imam x dibenarkan bernafsu dan sekian2(bukan ke tu da melawan hukum alam?)NO RACISM PLEASE!
    Kalau agama itu betul ,kenapa perlu ada banyak agama? Siapa yang betul di sini?
    -bagi pihak yg tahu agama islam ini adalah jalan yg benar:
    mereka yg baik2:pegang ,berpatah-balik ke jalan yg benar
    mereka yg kita mesti doakan baik segera:membuat tohmahan2 bertubi-tubi menafikan kebenaran islam dgn kitab2nya walaupun kitabnya masih memihak kita(yakni mempercayai akan datangnya nabi yg terakhir),pastu menyebarkan propaganda yg negatif dan xbenar sedikiiiitttt pun tentang islam.


    bile diowang tgk je sowang org islam buat dosa(contoh pengganas) habis SEMUA umat islam dituduh dan dilabel pengganas.diowang x tau ke ada lebih byk lagi pengganas yg bukan islam ttp bermuka ke-arab-an sikit so str8 label org islam,tau la org tu agama skian2 nk tutup kes label trus orang islam~ade pulak yg dah mengganas nk dibebaskan mereka2 ni paksa pengganas2 ni MENGAKU islam padahal mereka bukan islam~ mmg ini yg telah dikatakan ALLAH yakni cabaran bagi umat islam pada dunia akhir zaman ~

    petanda kiamat dah satu2 jadi ,perang politik dan pergaduhan sesama islam pun salah satu yg telah diberitahu sbg salah satu tanda kiamat,yg terus dihanyut ombak tu pekik la minta bantuan~

    ReplyDelete
  4. Jawapan nya rujuk Alquran, tak pandai macam aku neh kena banyak tanya pada yg arif, jgn belakangkan agama weh, ustaz ustazah jgn dihina. walaupun mereka bukan side kita, cukuplah sekadar mendoa2kan mereka. okeyh

    ReplyDelete
  5. ok bagus admin..
    Skarang aku nk tanye,
    Berkongsi kepimpinan ngn Org bukan Islam 2 ajaran agama ISLAM ke?
    Nape negara islam harus dtakbir org bukan ISLAM?
    Seperti dgembar gembur,
    PM : ANWAR (PKR)
    TPM : Bukan ISLAM kompem CINA (DAP)
    So dimana tempat Pemimpin ISLAM PAS yg dAgung2kn itu?
    Pesuruh or Pencacai CINA?
    Buka Minda N PK :)

    ReplyDelete
  6. maybe its best if u could provide us with some answers of the questions above?

    ReplyDelete
  7. Kita tak nampak tuhan itu, tapi kenapa kita percaya?
    amik balik kate ustad dr indonesia.macam perasaan/emosi kite buleh nmpk ke?tp kite mengalaminya~so Allah wujud,xperlu untuk Allah dtg kebumi,cukup la dgn melihatkan petanda2 kewujudannya,nk2 Allah tunjuk ianya berlaku dgn semula jadi dimana manusia mmg x akan mampu menafikan dan mencipta sesuatu yg serupa dgn petanda ni~(kalau search imej kt search engine tu kite sendiri bleh tgk~)

    ReplyDelete
  8. God does not exist. This is fact. Religion is holding mankind back.i thank science for guys like dawkin. I am now free from the delusion and I hope one day all of u will join me in denouncing the lies of religions

    ReplyDelete
  9. Hello semua. blogger maksudkan kita mesti betul2 tahu dan kenal Allah, supaya tak mudah sesat dan terpesong. carilah ustaz dan ahli ulama yang boleh bimbing kita. peace

    ReplyDelete
  10. Takde jawapan yang mudah utk soalan2 di atas. Contohnya soalan pertama: kenapa perlu wujud agama? Jawapannya bergantung kepada si penanya soalan. Bergantung kepada latar belakang dan tahap pemikiran si penyoal, jawapannya berlainan. Apabila jawapan disesuaikan dengan konteks soalan dan psikologi si penyoal, lebih mendalam kesannya.

    ReplyDelete
  11. Semua penyakit, ada ubatnya. Semua soalan, ada jawapannya. Saya yang cetek ilmu ni tak mampu rasanya nak bagi jawapan yang tepat. Segalanya ada dalam Al-Quran. Tanyalah mereka yang berilmu, ahli ulama dan tok guru. Kalau nak g berperang, mesti sediakan alatan perang selengkapnya. Mesti tahu cara-cara, strategi perang, tempat peperangan dan semuanya. Kemenangan Islam adalah pasti.

    ReplyDelete
  12. Salam alaikum... saya berminat sangat nak jawab soalan yang last sekali :

    How could it possibly be another category and be allowed to say God did it since you can’t explain where God came from?

    Ok, ni la soalan yang athies akan guna memutar belitkan akal kita supaya makin terpesong... ada beberapa perlu faham di sini.

    1. Allah larang kita fikir 2 benda, iaitu tentang Roh & Dzat NYA sebab, akal kita x mampu nka nak tangkap n faham sebab ALLAH jadikan akal kita terhad... so ALLAH tau sampai mana limit akal manusia ( analogi sy akan bg selepas ini)

    2. Agama x semestinya ikut logik kita. Kalau kita ikut logik, Iblis betul (kes api lebih hebat dari tanah), padahal memang kita tau dia salah. ALLAH lebih mengetahui.. tu la bahana pakai logik 100%.. senang sesat. Saidina Ali pernah berkata: (bukan susunan sebenar, just maksud) "Kalaulah agama (Islam) ini mengikut peraturan akal, sudah tentu kita akan menyapu khuf, di bawah tapak kaki, bukan di atas". Bagi yg tak tau, khuf ialah semacam kasut kulit, kita boleh pakai khuf untuk solat. ada la syarat2 tertentu. kalau wudhu terbatal, kita x payah buka khuf, time nak basuh kaki, kita sapu air kat atas khuf, bukan keseluruhan mcm kaki. Hukum tu, mmg ada. kalau ikut logik akal, pasal sapu air kat atas? kan kat bawah lebih bnyk kena kotoran n debu apa semua? Tapi, hukum kata atas saja. So kita taat la, ni syariat... Nabi ajar.

    Ok analogi terhadnya akal macamni:

    Kita bayangkan kita baca novel pasal perjalanan sesorang, dalam cerita tu, dia start dengan zaman sekolah ending smpi dia kawin. So kita akan tau watak dia dalam julat time tu je, ( remaja sampai kawin) mcmana dia membesar, mcmana zaman kanak2 dia dan lepas dia kawin bahagia atau x, berapa anak apa semua, kita x tau... analoginya, kehidupan dunia kita ni mcm novel. terhad. kita x tau sebelum n selepas... buat la mcmana fikir la mcmana, dunia kita limit kat situ ja...tapi kita tau, ada lagi sebelum n selepas tapi smpi mana teliti pun kita x kan dapat jugak sebab dunia, alam, akal kita ada limit dia. So wujudnya Allah, masuk dalam kategori ni. kita x mampu nak faham. Tapi mustahil bagi akal Allah x wujud.

    Allah tiada permulaan, tiada penghabisan

    Logik perlu untuk tau wujudnya Allah, tapi untuk kenal n menyintai Allah, logik punya hukum x terpakai dah...

    So soalan tu memang niatnya nak pesongkan kita. first dia buat kital lupa kita dicipta ni terhad. mustahil la alam yang teratur seteratur aturnya dari sebesar besarnya ke sekecil kecil nya tu jadi dengan sendiri. logik kita pun menolak kenyataan mcmtu. Masuk strategi kedua dia. Buat kita ragu balik dengan logik kita sendiri. padahal, logik jugak kita disuruh dia untuk menyokong idea dia? pelik... sebijik macam robot kena program je dia nak buat. jadi bijak, tapi jangan guna kebijaksanaan... kita baca pun dah tau salah.

    macam basic org jual insuran je, timbulkan kerisauan prospek, bagi "peluang n penyelesaian" (kononya penyelesaian la...)

    Allah bagi kita akal supaya kita fikir. akal yang sihat. hati kita pulak akan bgtau, mana betul n salah (hati yg baik) kalau kita konfius sangat... mintak ALLAH bg petunjuk...

    sebenarnya soalan ni dah lama ada n diutarakan oleh athies2 ni... sekarang diorang nak popularkan balik... dah la zaman sekarang ni penuh dengan mcm2 benda boleh merosakkan iman... tambah lagi persoalan mcm ni... kena betul dengan nafsu manusia suka enjoy tnpa batasan.... nafsu ni pulak akan cari pelbagai alasan untuk perdaya hati n akal untuk cakap dia... lebih galak la kalau akal dia nak terima hujah org x bertuhan ni... (padahal nafsu pun mengaku ada tuhan...)

    tu je la ada setakat nak dikongsi, saya doakan takde la org terjebak punca dari org yg rosak akal mcmni... nauzubillah.... wallahualam

    ReplyDelete
  13. korang kene berhati2, thanks encik blogger sebab utarakan benda ni!

    ReplyDelete
  14. Allah S.W.T bertanya :-
    Surah At-Takwīr, ayat 26, http://quran.com/81/26

    Sahih International Translation
    So where are you going?

    Malay Translation
    (Dengan yang demikian) maka ke manakah kamu hendak pergi (kiranya kamu masih menyeleweng dari jalan Al-Quran)?

    ======================

    Surat At-Takwir, ayat 29, http://quran.com/81/29
    Malay
    Dan kamu tidak dapat menentukan kemahuan kamu (mengenai sesuatupun), kecuali dengan cara yang diatur oleh Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.

    ReplyDelete
  15. kita cakap pasal agama dan ingin martabatkan agama... tetapi tingkah laku kita pun 2 X 5 dengan orang yang setiap hari kita kutuk, umpat, keji... buat malu ISLAM je...

    ReplyDelete
  16. Kenapa? Dalam Islam tak boleh kutuk ke?

    ReplyDelete
  17. As-salam... sory la aku pon dalam agama ni x brapa arif sgt... tp cuba fikir jika tuhan tidak ada, dr manakah bumi dan alam semesta ini dtg... dan cuba fikir mengapa kehidupan kita berevolusi... kita tahu zaman nabi2 dahulu teknologi masih tidak berkembang dan cuba kita bandingkan zman sekarang adakah teknologi kita masih seperti zaman dahulu? mengapa perlu evolusi jika bumi ini dgn sendirinya wujud? dan kita tahu yg bumi kita duduki skarang semakin tua, tetapi apa perlunya untuk ia tua? kenapa sumber2 pd bumi ini kian habis jika bumi ini kekal selamanya? persoalan ini menjawab kemana hidup kita selepas bumi ini musnah... semestinya ada kehidupan lain selepas bumi iaitu akhirat... ini menjawab persoalan bahawa mmg terdapat pencipta disebalik alam semesta ini... mmg x dpt dinafikan lg, jika tuhan tidak wujud, xde alasan mengapa bumi ini mkn tenat... perjalanan alam ini sememangnya ada diceritakan di dalam Al-quran... btlkan jika aku salah

    ReplyDelete
  18. Sedikit jawapan telah diberikan pada post terbaru. Harap anda baca!

    ReplyDelete
  19. Kena ada agama oo. Kalau takdak agama semua tarak otak. Tak pecaya tanya mana2 ustaz. Depa dapat degree bila belajaq kat sekolah pondok. Siap pandai guna komputer lg.

    Kalau sains menipu meaning fakta tu pon menipu. Baik percaya pengembala kambing hihi

    ReplyDelete
  20. Fakta aku ttg kewujudan ALLAH hanya satu iaitu "ANGIN"

    boleh rasa tapi xblh nampak......kalu angin x wujud..tapi kenapa kita boleh rasa......kalu ia bebetul wujud...naper kita x boleh nampak....?

    ReplyDelete
  21. Thanks for the info.
    Islam itu benar

    ReplyDelete